Vyhledej
Zvičina > Podnikání

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linka

Redakce, redakce / 22.07.2015, Dvůr Králové nad Labem
Pivovar Tambor vybudoval novou automatickou lahvovnu, která je ve srovnání s podobnými provozy v Evropě unikátní. „V takovém rozsahu nepracuje stáčecí automatická linka řízená robotem v žádném jiném pivovaru v Evropě. Jsem hrdý, že ji máme zrovna v královédvorském pivovaru," říká majitel Tambora Nasik Kiriakovský.

Tři tisíce lahví nyní stočí za hodinu

Díky nejmodernější technologii, která umožňuje dávkovat velké i malé várky, dokáže nyní dvorský pivovar v plně automatickém provozu stočit 3 tisíce lahví za hodinu.

Unikátnost automatické stáčecí linky spočívá v nasazení robota, díky němuž celý proces od čištění, plnění či etiketování probíhá zcela bez přítomnosti lidské obsluhy.

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linkaPod dohledem člověka se odehrává pouze založení palet s basami s vrácenými, použitými, prázdnými pivními lahvemi do linky: „Tím celý automatický proces začíná, vše ostatní už obstará robot. Ten oddělí a roztřídí bedýnky a lahve. Basa jde svou cestou na mytí, po kterém se připraví do pozice, ve které přijme čisté, oetiketované a naplněné lahve," popisuje jednu část příběhu automatického procesu Nasik Kiriakovský.

Lahve robot posílá do myčky, kde je omyje, zbaví etikety a vnějších a vnitřních nečistot. Z myčky směřují sterilně čisté lahve k plnícímu stroji. Na automatické plničce piva čekají lahev dva úkony: naplnění a okamžité automatické zazátkování. Od plničky putuje po dopravníku „nahá", naplněná a zazátkovaná lahev k etiketovacímu stroji, který ji opatří třemi etiketami. Na tu zadní vyznačí trvanlivost a šarži. Takto připravená naplněná a „oblečená" lahev nakonec míří k robotu, který ji umístí do již připravené, čisté přepravky.

Robot stihne spoustu práce

„Basy naplněné lahvemi pak robot rovná přímo na palety, kterých se nakonec ujme lidská obsluha a zaveze palety s pivními basami do skladu. Robot pracuje s milimetrovou přesností. S tímhle strojem se můžeme pustit třeba i do balení kojenecké vody," doplňuje majitel pivovaru Tambor.

Ještě nedávno museli veškerou strojovou práci v lahvovně zvládnout ručně: „Byla to pomalá, strojová činnost, kterou teď zastane automat. Oetiketování a stočení stovky lahví dříve trvalo dvě hodiny. Zaměstnance, který ji musel vykonávat, teď využijeme efektivněji jinde," doplňuje Nasik Kiriakovský.

Robota dodala a instalovala královédvorskému pivovaru Tambor česká firma Teramex Trading, vítěz konkurzu, a to ve spolupráci s programátory českého zastoupení firmy Kuka.

Zdroj: Krkonošský deník

Autor: Jana Mudrová

Související články
Zastupitelé Dvora Králové se jednomyslně shodli na zájmu prodat průmyslovou zónu Zboží
Dvůr Králové nad Labem se chlubí novou pasáží. Slavnostně byla otevřena ve středu 27. dubna
Vaše komentáře

Přečteno 371x