Vyhledej
Zvičina > Názory/fotky/videa > Kateřina Sekyrková

Ovocný špaldový koláč - zdravější, rychlý a přesto skvělý

Redakce / 17.02.2021, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Chybí mi tady u nás ve městě taková ta poctivá domácí pekárna, která nepeče z polotovarů. Vzpomínám na ty křupavé a voňavé rohlíky z již zaniklé pekárny v nedaleké obci Doubravice a nechávám si zdát třeba o jiném než čerstvém bílém pečivu. Vlastně můj sen se kdysi plnil jednou za 14 dnů ve středu, kdy na trhy na náměstí přijela paní se špaldovým pečivem: slané i sladké koláče a sušenky jsou dost dobré a vlastně mě inspirovaly k tomu, abych tu špaldovou mouku sama také začala používat.

Rodina změnu zaznamenala - a kupodivu se na ní zvykla, i když občas jsou vděčni za "klasiku".

A protože mých pokusů se špaldovou moukou bylo už více, že je zřejmé, že to s ní jde a také chutná, podělím se s vámi o jednoduchý recept. Tento špaldový koláč zvládne i nekuchařka nebo dokonce šikovné starší dítě. Vážně! A sníst ho zvládne úplně každý. 

A když se vás bude ptát, proč je ten koláč tak tmavý, tak řekněte, že se opaloval :-)

Ingredience:

  • ovoce - jakékoliv (strouhaná jablka, švestky, meruňky, rybíz, borůvky aj.)
  • vejce - 1 ks
  • cukr krupice - dle očekávané sladkosti koláče
  • špaldová mouka - 120 g
  • vanilkový lusk - semínka z lusku
  • kypřící prášek (2 lžičky) + jedlá soda
  • smetanový jogurt (200 g)


Ve větší míse do jednoho rozklepnutého vejce zamíchám a vidličkou rozšlehám 2 (nebo i více) polévkové lžíce cukru krupice. Čím vím cukru, tím sladší. Když nebude žádný, bude slaný koláč - to jde samozřejmě také :-) Do této směsi přidám jogurt a vše zamíchám. 

Vedle v míse si smíchám špadlovou mouku s kypřícím práškem a případně i trochou jedlé sody. Ano, a špetku soli, vždyť pohádka sůl nad zlato známe :-) 

Tuto sypkou směs postupně sypu a vmíchávám do jogurtové směsi. Když je směs bez žmolků, přeleju ji do dortové formy nebo pekáče (vymaštěný a vysypaný hrubou moukou).

Na těsto nakladu připravené ovoce, není třeba aby byla celá plocha koláče zaplněná ovocem. Ale je to na vás :-)

Vrstvu ovoce posypu drobenkou z másla, cukru krupice, ovesných vloček a hrubé mouky. 

Dám do trouby na 180°C a za 20 min. se podívám, jak koláš pěkně naběhnul a jak se vybravuje. Dle barvy vyndám nebo nechám ještě péct. 

Zdraví vás 

Vypečená Máma





 
Vaše komentáře

Přečteno 866x